Αντιμετωπίζοντας τη διαφορετικότητα σε μια πολυπολιτισμική τάξη: Μέλη της ΕΕΠΕΚ επιμορφώθηκαν στο Δουβλίνο!
Σε συνέχεια των πολυδιάστατων δράσεων της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ), και για πρώτη φορά μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιμόρφωση των μελών της ΕΕΠΕΚ στο Δουβλίνο, σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας σε μια πολυπολιτισμική τάξη.
Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων – μέλη της ΕΕΠΕΚ βρέθηκαν στο Δουβλίνο από 26 έως και 31 Ιουλίου 2021 συμμετέχοντας σε σχέδιο κινητικότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.
Αντικείμενο της επιμόρφωσης αποτέλεσε η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας σε μια πολυπολιτισμική τάξη (Facing Diversity: Intercultural Classroom), καθώς –σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία- η διαφορετικότητα αμφισβητεί τις παραδοσιακές στρατηγικές διδασκαλίας και ζητά καινοτόμες πρακτικές και λύσεις. Αναλύθηκαν θέματα όπως η δημιουργία ενός Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών (κατάλληλο τόσο για γηγενείς όσο και για μη γηγενείς μαθητές), η αντιμετώπιση των δυσκολιών γλώσσας και επικοινωνίας, η παραγωγική αλληλεπίδραση των μαθητών ανεξάρτητα από την πολιτιστική τους ιδιότητα, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν στρατηγικές διδασκαλίας (παιχνίδι ρόλων, συνεργατική μάθηση κ.λπ.), καθώς επίσης και καινοτόμες μέθοδοι μετατροπής της διαφορετικότητας από βάρος σε ευκαιρία.
Στα συμμετέχοντα μέλη της ΕΕΠΕΚ δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν το καινοτόμο τους έργο, τη φιλοσοφία και τις αξιόλογες δράσεις της ΕΕΠΕΚ προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και παράλληλα να συζητήσουν τον τρόπο αξιοποίησης και μετάδοσης της νεοαποκτηθείσας γνώσης.
Αναμφίβολα αποτέλεσε για όλους μια ξεχωριστή εμπειρία, πλούσια τόσο σε παιδαγωγικά αντικείμενα όσο και σε κοινωνικο-πολιτισμικές ανταλλαγές. Στα αξιοσημείωτα της Διακρατικής Επιμορφωτικής Συνάντησης οι αντιδράσεις τόσο των Ιρλανδών, (οι οποίοι μόλις έβγαιναν από μία πολύμηνη καραντίνα), όσο και των συναδέλφων άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι δεν δίσταζαν κάθε στιγμή να απολαμβάνουν την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να ανταλλάσσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως τα προγράμματα Erasmus+ δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστούμε συναισθήματα, ελπίδες και αγωνίες, και να δούμε μέσα από μια νέα οπτική τη ζωή σ’ αυτό το κοινό μας σπίτι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.