English (UK)   Ελληνικά (ΕΛ)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Απολογισμός από το σχέδιο «MAI+, Memory Against Inhumanity: people with mental disorders under totalitarian regimes in Europe, Project no. 589088-CITIZ-1-2017-1-IT-CITIZ-REMEM»

europeforcitizensΤο σχέδιο « MAI +, Memory Against Inhumanity: people with mental disorders under totalitarian regimes in Europe,  Project no. 589088-CITIZ-1-2017-1-IT-CITIZ-REMEM » χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» ("Europe for Citizens")

Σκέλος 1: Ευρωπαϊκή μνήμη

Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχουν πραγματοποιηθεί 3 εκδηλώσεις:

Εκδήλωση 1

Συμμετοχή: Σύμφωνα με τα Φύλλα Υπογραφής, στην εκδήλωση 1 συνολικά συμμετείχαν 1.630 πολίτες. Αποτελείται από τις ακόλουθες δραστηριότητες του έργου:

Δραστηριότητα Έργου n.1 - Διοργάνωση του Συμποσίου Έναρξης με θέμα "Η Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Μνήμης"

Συμμετοχή: Σύμφωνα με τα Φύλλα Υπογραφής, η δραστηριότητα του έργου περιέλαβε 87 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων: 52 συμμετέχοντες από τον δήμο Bolzano και την περιφέρεια South Tyrol (Ιταλία), 26 συμμετέχοντες από την πόλη της Ρώμης (Ιταλία), 1 συμμετέχων από την πόλη του Μιλάνου (Ιταλία), 3 συμμετέχοντες από την πόλη του Βερολίνου (Γερμανία), 2 συμμετέχοντες από την πόλη της Λάρισας (Ελλάδα), 2 συμμετέχοντες από την πόλη Suceava (Ρουμανία), 2 συμμετέχοντες από την πόλη της Timisoara (Ρουμανία).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο EURAC (Bolzano, Ιταλία), από τις 26/11/2017 έως 27/11/2017.

Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν: α) η συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και η οργάνωση της Δράσης, β) η έναρξη δημόσιας συζήτησης με θέμα την ανάμνηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και αναπηρίες που διώχθηκαν υπό τον Εθνικό Σοσιαλισμό. Ο στιγματισμός των ψυχικά ασθενών οδήγησε στα ναζιστικά εγκλήματα και εξακολουθεί να υπάρχει. Επομένως, η ανάμνηση του παρελθόντος είναι απαραίτητη και σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να κατανοηθούν οι καταστροφικές συνέπειες του στιγματισμού. Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν σε διαλέξεις υψηλά ειδικευμένων ερευνητών και συζητήθηκαν με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Bozen και του Ερευνητικού Κέντρου EURAC. Η δράση Mai Più παρουσιάστηκε.

Δραστηριότητα Έργου n.2 - Οργάνωση του 1ου σταδίου της περιοδεύουσας έκθεσης "Εγγεγραμμένοι, διωκόμενοι, εξολοθρευμένοι: οι άρρωστοι και οι ανάπηροι υπό τον Εθνικό Σοσιαλισμό"

Συμμετοχή: Σύμφωνα με τα Φύλλα Υπογραφής, η δραστηριότητα περιέλαβε 701 πολίτες, εκ των οποίων 681 συμμετέχοντες από την πόλη και την επαρχία του Bolzano (Ιταλία), 10 συμμετέχοντες από την πόλη της Ρώμης (Ιταλία), 2 άτομα από την πόλη Aachen (Γερμανία), 2 συμμετέχοντες από την πόλη της Λάρισας (Ελλάδα), 2 συμμετέχοντες από την πόλη Suceava (Ρουμανία), 2 συμμετέχοντες από την πόλη της Timisoara (Ρουμανία).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Bozen (Free University of Bozen-Bolzano) (Bolzano, Ιταλία), από τις 10.11.2017 έως τις 10.12.2017

Σύντομη περιγραφή: Η μνήμη βασίζεται στη γνώση κρίσιμων ιστορικών γεγονότων. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για ένα μάλλον άγνωστο κεφάλαιο των ναζιστικών διώξεων με την οργάνωση της ιταλικής έκδοσης της διάσημης έκθεσης DGPPN για τη δίωξη των ψυχικά ασθενών που κυκλοφόρησε το 2014. Η ιταλική έκδοση έδειξε ένα συμπληρωματικό τμήμα αφιερωμένο στην ιταλική ψυχιατρική κατά τη διάρκεια του φασισμού. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ευθύνη των ιταλικών ψυχιάτρων για τη στήριξη των ιταλικών φυλετικών νόμων του 1938. Στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν 30 ξεναγήσεις, κυρίως για σχολικές τάξεις. Οι ξεναγοί εμβάθυναν στα θέματα δίνοντας την ιστορία των παιδιών με αναπηρίες από το Νότιο Τιρόλο τα οποία στη δεκαετία του 1940 απελάθηκαν στη Γερμανία για να «εξαλειφθούν».

Δραστηριότητα Έργου n.7 - Διοργάνωση του 2ου σταδίου της περιοδεύουσας έκθεσης "Εγγεγραμμένοι, διωκόμενοι, εξολοθρευμένοι: οι άρρωστοι και οι ανάπηροι υπό τον Εθνικό Σοσιαλισμό"

Συμμετοχή: Σύμφωνα με τα Φύλλα Υπογραφής, η δραστηριότητα περιέλαβε 842 πολίτες που επισκέφθηκαν την έκθεση. Προέρχονταν κυρίως από το Μιλάνο και την περιφέρεια της Λομβαρδίας (Ιταλία).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Palazzo di Giustizia (Μιλάνο, Ιταλία), από τις 07/01/2019 έως τις 16/02/2019.

Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει και να προωθηθεί μια διαδικασία μνήμης στην πόλη του Μιλάνου και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, παρέχοντας γνώση για τις ναζιστικές διώξεις στους ψυχικά ασθενείς και του ρόλου που διαδραμάτισε η ιταλική ψυχιατρική κατά τη διάρκεια του φασισμού. Ο χώρος της έκθεσης ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Η επιλογή του πιο διάσημου Δικαστηρίου σε εθνικό επίπεδο, του "Palazzo di Giustizia" στο Μιλάνο, σήμαινε να θυμόμαστε τις φρικαλεότητες στο ίδιο μέρος όπου ορισμένες από αυτές διατάχθηκαν κατά τη διάρκεια του φασισμού. Η έκθεση παρουσιάστηκε από ένα συμπόσιο για την ιστορική ευθύνη της ψυχιατρικής και την ανάγκη να αναγνωρίζει και να αντιτάσσεται στις σύγχρονες μορφές φασισμού. Οι ομιλητές ήταν γνωστοί ψυχίατροι, πολιτικοί και νομικοί εμπειρογνώμονες. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 42 ξεναγήσεις σχολικών τάξεων, κατά τη διάρκεια των οποίων εκπαιδευμένοι οδηγοί υπογράμμισαν την απόλυτα απάνθρωπη συμπεριφορά που επέδειξαν η ναζιστική «ευγονική» και η ιταλική «φυλετική νομοθεσία» και συζήτησαν το περιεχόμενο των εκθέσεων με μαθητές ηλικίας 14-19 ετών.

Εκδήλωση 2

Συμμετοχή: Στην εκδήλωση 2 συμμετείχαν συνολικά 1166 πολίτες. Αποτελείται από τις ακόλουθες δραστηριότητες του έργου:

Δραστηριότητα Έργου n.3 - Εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Ιταλία: "Τι γνωρίζετε για την ψυχική διαταραχή;" και "Οι έννοιες της απανθρωπιάς και της ανθρωπιάς"

Συμμετοχή: Η δραστηριότητα του έργου περιέλαβε 220 πολίτες από την πόλη της Ρώμης και 94 από το Μιλάνο (Ιταλία), από τους οποίους συνολικά 243 ήταν μαθητές Γυμνασίου ηλικίας 17-19 ετών.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα ακόλουθα 7 Ρωμαϊκά Λύκεια: "Benedetto da Norcia", "Lucrezio Caro", "Luigi Einaudi", "G. Keplero”, «Maria Montessori», «Bertrand Russell», «Giulio Verne» και στην Sala Protomoteca του Καπιτώλιου (Campidoglio), μεταξύ 27/11/2017 και 25/05/2018, στη Ρώμη και σε 2 σχολεία στο Μιλάνο (Ιταλία): Liceo Scientifico Niccolò Copernico στη Brescia και Liceo G. Galilei στο Gozzano συν το Goethe Institut.


Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προωθήσει την κουλτούρα μνήμης μεταξύ των νέων δίνοντάς τους γνώση για τις διώξεις των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ναζισμού και του φασισμού. Σε επτά σχολικές τάξεις, ρωμαϊκών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης. Πριν από αυτό, οι μαθητές συζήτησαν τις απόψεις τους για τους ψυχικά ασθενείς με μια ομάδα ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το στίγμα, που προετοιμάστηκε από τη δράση
Mai Più του έργου. Οι απαντήσεις των μαθητών στα ερωτηματολόγια, σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από μια ερευνητική ομάδα.

Ως περαιτέρω βήμα, οι μαθητές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές της αποκτήνωσης που «δικαιολογούν» απάνθρωπες ενέργειες όπως τα ναζιστικά εγκλήματα. Σε κάθε σχολείο στη Ρώμη, οι μαθητές ξεκίνησαν ένα εργαστήριο βίντεο κατά το οποίο, με τη βοήθεια ενός παιδαγωγού, δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους 3-10 λεπτών. Τα βίντεο είτε αφορούσαν την ιστορία και την κοινωνική αντίληψη των ατόμων με ψυχικές ασθένειες είτε εμφάνιζαν τις ιδέες των μαθητών για την απανθρωπιά. 11 ταινίες μικρού μήκους γυρίστηκαν από τους Ρωμαίους φοιτητές. Πραγματοποιήθηκαν προβολές στο Ρωμαϊκό Καπιτώλιο στις 25 Μαΐου 2018, παρουσία όλων των σχολικών τάξεων που συμμετείχαν.

Δραστηριότητα Έργου n.4 - Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα: η αντίληψη των ψυχικών διαταραχών / Η «φροντίδα» της ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια του ολοκληρωτισμού / Φιλμογραφία σε άτομα με ψυχικές διαταραχές

ΠΡΑΞΗ 4.1 (ACT 4.1)

Συμμετοχή: Η δραστηριότητα περιέλαβε 95 πολίτες από την πόλη της Λάρισας (Ελλάδα), εκ των οποίων 85 ήταν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 15-18 ετών, μαζί με εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σε 2 σχολεία (Λύκειο) Λάρισας (Ελλάδα) από 23/01/2018 έως 21/05/2018.

Σύντομη περιγραφή: Ο πρωταρχικός στόχος αυτών των εργαστηρίων ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις απάνθρωπες πρακτικές όσον αφορά τις ψυχικές διαταραχές και να δημιουργηθεί μια ιδανική ευκαιρία για δικτύωση προκειμένου οι νέοι να εισαχθούν στο περιεχόμενο της έκθεσης σχετικά με τα εγκλήματα των Ναζί απέναντι σε ασθενείς και άτομα με αναπηρία, όπως είχε εξηγηθεί στη συνεδρίαση του έργου στο Bolzano.

Σε συνεργασία με δύο δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα, το επιστημονικό προσωπικό της ΕΕΠΕΚ διενήργησε δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση και την ενεργοποίηση ενδιαφερομένων μαθητών και διεξήγαγε έρευνα για τη «φροντίδα» της ψυχικής υγείας κατά τον ολοκληρωτισμό και τις έννοιες της απανθρωπιάς και της ανθρωπιάς – θέματα που σχετίζονται με τη Φιλμογραφία για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές για τη δράση Mai Più.

Το σχολικό πρόγραμμα βασίστηκε σε προσωπικές περιπτώσεις, με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο διαδραστικό. Αυτό έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στις συζητήσεις. Παρουσιάστηκε ένα τελικό κοινό μήνυμα και διατηρήθηκε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας σε κάθε εργαστήριο.

Η πρώτη εκπαίδευση στις 31 Ιανουαρίου 2018, στις 2, 7, 9, 14, 16 και 28 Φεβρουαρίου 2018, στις 2, 7, 9, 14 και 16 Μαρτίου 2018, και στις 20, 21 και 28 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 2ο Γενικού Λυκείου Λάρισας, απευθύνθηκε σε μαθητές (51), γονείς και καθηγητές της συγκεκριμένης σχολικής κοινότητας στη Λάρισα, με τη καθοδήγηση από ειδικούς ψυχολόγους, εμπειρογνώμονες βίντεο και κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες.

Η δεύτερη εκπαίδευση στις 23, 29 Ιανουαρίου 2018, στις 5, 12 και 26 Φεβρουαρίου 2018, στις 12 και 19 Μαρτίου 2018, στις 23 Απριλίου 2018, και στις 14 και 21 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, απευθύνθηκε σε μαθητές (34), γονείς και καθηγητές της συγκεκριμένης σχολικής κοινότητας στη Λάρισα, με τη καθοδήγηση από ειδικούς ψυχολόγους, εμπειρογνώμονες βίντεο και κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες. 4 ταινίες μικρού μήκους γυρίστηκαν από τους Έλληνες μαθητές.

ΠΡΑΞΗ 4. 2 (ACT 4.2)

Συμμετοχή: Η δραστηριότητα αφορούσε 30 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 15 μαθητών Ειδικού Σχολείου και 15 εκπαιδευτικών, από την πόλη της Λάρισας (Ελλάδα).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Λάρισας (Ελλάδα) στις 21/05/2018.

Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των διωγμών ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ναζισμού και του φασισμού. Οι σπουδαστές του 2ου Λυκείου της Λάρισας σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΕΕΠΕΚ παρουσίασαν το έργο ΜΑΙ + και πραγματοποιήθηκε προβολή των 4 ταινιών μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες φοιτητές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο της Λάρισας στις 21 Μαΐου 2018.

Δραστηριότητα του Έργου n.5 - Εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Ρουμανία: Η αντίληψη των ψυχικών διαταραχών / Η "φροντίδα" της ψυχικής υγείας κατά τον ολοκληρωτισμό / Φιλμογραφία σε άτομα με ψυχικές διαταραχές

ΠΡΑΞΗ 5.1 (ACT 5.1)

Συμμετοχή: Η δραστηριότητα περιέλαβε 34 πολίτες από την πόλη Τιμισοάρα (Ρουμανία), εκ των οποίων οι 29 ήταν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 16-18 ετών.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Κολέγιο Emanuil Ungureanu στην Timisoara (Ρουμανία), από 26/03/2018 έως 30/03/2018.

Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προωθήσει την κουλτούρα της μνήμης μεταξύ των νέων δίνοντάς τους γνώση για τις διώξεις των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ναζισμού και του κομμουνισμού. Κατά τη διάρκεια πέντε ημερών, οι 29 νέοι συμμετείχαν σε άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων που σχετίζονταν με τη ναζιστική και κομμουνιστική δίωξη, μάθηση για ψυχικές ασθένειες και διακρίσεις, μάθηση για την παραγωγή ταινιών και τελικά την δημιουργία ταινιών, που αφορούσαν την προοπτική των ανθρώπων σε δύο κύρια θέματα: τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απάνθρωπη μεταχείριση των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Οι νέοι συμμετέχοντες δημιούργησαν δύο σενάρια και, κατά τη διάρκεια δύο ημερών, 30 Μαρτίου και 6 Μαΐου, πραγματοποίησαν δύο ταινίες μικρού μήκους. Η δημόσια προβολή των δύο ταινιών πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2018 στο Τεχνικό Κολέγιο Emanuil Ungureanu, στην Timisoara, παρουσία περισσότερων από 70 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΡΑΞΗ 5.2 (ACT 5.2)

Συμμετοχή: Συμμετείχαν 75 μαθητές.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Αθλητικό Γυμνάσιο Suceava (Ρουμανία) μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2018.

Σύντομη περιγραφή: Μετά τη συνάντηση του Bolzano δημιουργήσαμε την εθνική μας ομάδα έργου στο Sports High School Suceava της Ρουμανίας. Είχαμε κάποιες συναντήσεις για να εμπλέξουμε άλλα 2 σχολεία σε δραστηριότητες σχεδίων. Παρουσιάσαμε το έργο στην τοπική κοινότητα στην επαρχία Suceava της Ρουμανίας. Επιλέξαμε 2 σχολεία από την επαρχία Suceava για να είναι εταίροι μας στις δραστηριότητες του έργου. Επιλέξαμε 75 φοιτητές από αυτά τα 3 σχολεία. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 διοργανώσαμε τις εργαστηριακές συναντήσεις με τους μαθητές με θέματα την «Ψυχολογία και ψυχική υγεία», με τους σχολικούς ψυχολόγους: Lacramioara Plugariu, Delia Dascălu και Maria Pavelescu, και «Ιστορικά στοιχεία και έρευνες για τη θεραπεία ατόμων με διανοητική διαταραχή κατά τη διάρκεια κομμουνιστικών / ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη", με τους Lăcrămioara Plugariu, Delia Dascălu και Maria Pavelescu. Τα εργαστήρια βίντεο πραγματοποιήθηκαν με τους Tudor Catargiu και Mihaela Nichitean.

ΠΡΑΞΗ 5.3 (ACT 5.3)

Συμμετοχή: Η Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας που διοργανώθηκε στη Σουτσέβα (Ρουμανία) περιλάμβανε 49 άτομα: καθηγητές, ψυχολόγους, μέλη της τοπικής κοινότητας.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2018 στο Κέντρο Πόρων Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στη Suceava (Ρουμανία)

Σύντομη περιγραφή: Στόχος αυτών των εργαστηρίων ήταν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που εφαρμόσαμε τον Μάρτιο με τους μαθητές και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση των μαθητών σχετικά με τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Καλέσαμε έναν ψυχίατρο, σχολικούς επιθεωρητές και ανθρώπους από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από το πανεπιστήμιο της Suceava. Παρουσιάσαμε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης μελέτης στο Άουσβιτς και ενημερώσαμε για τις ταινίες που οι μαθητές είχαν συνειδητοποιήσει κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων Mai + και έδωσαν τη σύνδεση με τα βίντεο.

ΠΡΑΞΗ 5.4 (ACT 5.4)

Συμμετοχή: Η εκδήλωση περιλάμβανε 162 φοιτητές μαζί με καθηγητές από το πρόγραμμα Liceul cu Sportiv Suceava και σχολικούς ψυχολόγους από το Κέντρο Πόρων Προσανατολισμού και Εκπαίδευσης Suceava (Ρουμανία).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην οδό Liceul cu Program Sportiv από τη Suceava (Ρουμανία) στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Σύντομη περιγραφή: Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παροχή γνώσεων για τις διώξεις των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ναζισμού και του φασισμού. Οι μαθητές από το Liceul cu Program Sportiv από τη Suceava παρουσίασαν το έργο MAI +, τις δραστηριότητές τους σχετικά με το έργο και τις ταινίες μικρού μήκους που είχαν εκπονήσει.

ΠΡΑΞΗ 5.5 (ACT 5.5)

Συμμετοχή: Στην εκδήλωση συμμετείχαν 34 δάσκαλοι, μέλη της τοπικής κοινότητας από την επαρχία Suceava (Ρουμανία).
Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο
Suceava, στην αίθουσα πολυμέσων στο Liceul cu Program Sportiv Suceava στη Suceava (Ρουμανία), στις 27 Δεκεμβρίου 2018.


Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της ανεκτικότητας, η αποδοχή διαφορετικών ανθρώπων και η αποφυγή διακρίσεων όλων των μορφών. Παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες του προγράμματος
MAI + και παρείχαμε πληροφορίες για το τι συνέβη σε άτομα με ψυχικές ασθένειες κατά τις περιόδους ολοκληρωτισμού στην ΕΕ.

Δραστηριότητα Έργου n.6 - Εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Σλοβενία: η αντίληψη των ψυχικών διαταραχών / της "φροντίδας" της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτισμού / της κινηματογραφίας σε άτομα με ψυχικές διαταραχές

Συμμετοχή: Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 373 πολίτες, μεταξύ των οποίων:
72 συμμετέχοντες από την πόλη
Zagorje (Σλοβενία), και 301 συμμετέχοντες από την πόλη Koper (Σλοβενία) από δύο διαφορετικά σχολεία.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από 1/10/2018 έως 26/10/2018 στα ακόλουθα σχολεία:
Srednja šola Zagorje (Σλοβενία) - Srednja tehnična šola Koper (Σλοβενία) - Srednja ekonomsko - poslovna šola Koper (Σλοβενία).
Σύντομη περιγραφή: Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει τους μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με το έργο και να μιλήσει μαζί τους σχετικά με τα θέματα αυτού του έργου. Κατά τη διάρκεια της 4ωρης διάλεξης είχαν:

- Μια παρουσίαση βίντεο (βίντεο της Σλοβενίας που κέρδισε τον διαγωνισμό του έργου, άλλα βίντεο που περιλαμβάνουν όλους τους κύριους στόχους του έργου).

- Μια παρουσίαση των σκληρότητας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και πώς εκδηλώνεται σήμερα η σκληρότητα.

- Συζήτηση σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα.

- Περισσότερες πληροφορίες, πού μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις μέρες μας.

- Εργαστήρια βίντεο για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό βίντεο.

Εκδήλωση 3

Συμμετοχή: Σύμφωνα με τα Φύλλα Υπογραφής, η εκδήλωση 3 συνολικά περιέλαβε 172 πολίτες. Αποτελείται από τις ακόλουθες δραστηριότητες του έργου:

Δραστηριότητα Έργου n.8 - Οργάνωση του Συμποσίου Κλεισίματος για την "Ανθρωπιά / Απανθρωπιά"

ΠΡΑΞΗ 8.1 (ACT 8.1)

Συμμετοχή: Το Συμπόσιο Κλεισίματος περιλάμβανε 172 συμμετέχοντες, εκ των οποίων: 82 συμμετέχοντες από το Μιλάνο και την περιφέρεια της Λομβαρδίας (Ιταλία), 51 συμμετέχοντες από την πόλη της Ρώμης και την περιφέρεια του Λάτσιο (Ιταλία), 7 συμμετέχοντες από την πόλη Koper (Σλοβενία) 14 συμμετέχοντες από την πόλη της Λάρισας (Ελλάδα), 18 συμμετέχοντες από τις πόλεις Suceava και Timisoara (Ρουμανία). Πάνω από 130 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο G.Martinotti, στο Πανεπιστήμιο Μιλάνο-Bicocca, στις 28/01/2019 στο Μιλάνο (Ιταλία).

Σύντομη περιγραφή: Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν

α) να ανιχνεύσουμε και να συζητήσουμε τις στρατηγικές της αποκτήνωσης που επιτρέπουν τις απάνθρωπες ενέργειες όλων των ειδών, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, προκειμένου να «εμβολιάσουμε» τους νέους ενάντια σε αυτές τις στρατηγικές. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι άρχισαν να αποκτηνώνουν τους άλλους ανθρώπους εξετάστηκαν και, από την άλλη, ερευνήθηκε η ιδέα της "ανθρωπιάς". Μια κύρια διάλεξη πραγματοποιήθηκε από τον πιο γνωστό Ιταλό ερευνητή στον τομέα αυτό, Chiara Volpato (Πανεπιστήμιο Bicocca).

β) να προβληθούν και να βραβευθούν οι νικητές του διεθνούς διαγωνισμού βίντεο (βλ. παρακάτω), παρουσία αντιπροσωπειών φοιτητών και καθηγητών από τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Τα βραβεία δόθηκαν από εκπροσώπους των πρεσβειών αυτών των χωρών. Το βραβείο της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής δόθηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ταινιών και διευθυντών από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Οι Σλοβένοι φοιτητές κέρδισαν το Παγκόσμιο Βραβείο, ενώ στην ιταλική σχολική τάξη απονεμήθηκε το βραβείο της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής.


ΠΡΑΞΗ 8.2 (
ACT 8.2)

Ο «Διαγωνισμός Βίντεο Mai Più», πραγματοποιήθηκε τους μήνες πριν από το Συμπόσιο κλεισίματος και συνδέθηκε με την Εκδήλωση 3 (Event 3).

Συμμετοχή: Ο διαγωνισμός βίντεο μετρά 45.122 προβολές στα κοινωνικά μέσα Facebook και Youtube. Μεταξύ των 22.190 προβολών στο Facebook, 7.311 ήταν από την Ελλάδα, 4.211 από την Ιταλία, 5.575 από την Σλοβενία, 906 από τη Ρουμανία. Οι υπόλοιπες 4.187 προβολές προέρχονταν από 17 διαφορετικές χώρες (13 ευρωπαϊκές χώρες).

Τοποθεσία / Ημερομηνίες: Η οργάνωση του διαγωνισμού βίντεο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018. Ο διαγωνισμός βίντεο πραγματοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Youtube και Instagram από τις 18/12/2018 έως 20/01/2019 (youtube: ProgettoMaiPiù).

Σύντομη περιγραφή: Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάδοση της γνώσης σχετικά με τη δίωξη των ψυχικά ασθενών κατά τη διάρκεια των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη και η αύξηση του ενδιαφέροντος για το σημερινό θέμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς, με την αποστολή των 21 μικρών ταινιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Mai Più, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλες οι μικρού μήκους ταινίες είχαν υποτιτλιστεί στα αγγλικά. Η διάδοση ανατέθηκε στους ίδιους τους μαθητές. Οι ταινίες μικρού μήκους που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό προβολών, θετικών αλληλεπιδράσεων (likes) και κοινοποιήσεων θα λάμβαναν τα παγκόσμια βραβεία Mai Più. Επίσης, υπήρχε ένα Εθνικό Βραβείο για κάθε συμμετέχουσα χώρα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ