Η Εκπαιδευτική Καινοτομία στη Γηραιά Αλβιόνα
Μοναδική ευκαιρία να επιμορφωθούν στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και ειδικότερα στη χρήση της διερευνητικής μάθησης (Problem-based Learning), καθώς και να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις της εκπαιδευτικής καινοτομίας στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων είχαν εκπαιδευτικοί, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.).
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα, διάρκειας πέντε ημερών, υλοποιήθηκε την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου στο Λονδίνο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης να επιμορφωθούν στη χρήση νέων εκπαιδευτικών μεθόδων και προσεγγίσεων, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες για τις σύγχρονες διδακτικές πρακτικές και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων στο πλαίσιο της διερευνητικής μάθησης.
Η συγκεκριμένη επιμορφωτική επίσκεψη εντάσσεται στο σχέδιο κινητικότητας με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις για τη Διδασκαλία του Θεωρητικού Μέρους των Μαθημάτων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων», το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ και ειδικότερα στον τομέα επιμόρφωσης προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι η τρίτη και τελευταία κινητικότητα του διετούς προγράμματος το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.
Όπως επισήμανε ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΕΚ κ. Κώστας Σταθόπουλος, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ERASMUS+ αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕΠΕΚ και μία στρατηγική επιλογή για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ των εκπαιδευτικών. Η ΕΕΠΕΚ στοχεύει στη συμμετοχή σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της. Ειδικότερα, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, η ΕΕΠΕΚ ασχολείται ενεργά με την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για τις δράσεις ΚΑ1 (στις κατηγορίες της κινητικότητας για προσωπικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων αλλά και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και ΚΑ2 (στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης).
Τα αναμενόμενα οφέλη για την ΕΕΠΕΚ από τις παραπάνω δράσεις περιλαμβάνουν γνωριμία και εξοικείωση με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και κατάρτισης σε διάφορες χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές πολιτικές και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε ποικίλους τομείς και βαθμίδες της εκπαίδευσης.